tisdag 27 december 2011

Julgodis

Årets julgodis blev fräsch och smidig chokladdoppad apelsinmarsipan, kryddiga och lömskt heta kryddtryfflar och söta pistagemacroner. 


Chokladdoppad apelsinmarsipan (20 st)

100g skalad mandel
50g vit sirap
50g strösocker
50g vatten
1/2 vaniljstång
1 msk grand marnier
rivet skal från 1/2 apelsin
100g mörk choklad

  1. Mixa mandeln fint och sikta det genom en sil.
  2. Snitta vaniljstången och koka den med sirap, socker och vatten. Koka det ca 5 minuter till det blir en tjock sockerlag och bubblorna långsamt stiger upp ur sockerlagen.
  3. Häll sockerlag, apelsinlikör och rivet skal över de malda mandlarna och blanda till en smidig massa.
  4. Dela marsipanen i 20 bitar och rulla dem till kulor. Temperera chokladen och doppa kulorna i den.


Kryddtryfflar (20st)

120g choklad
1 stång ceylonkanel
en nypa habaneropulver (väldigt stark chili)
2 lagerblad
15 korianderfrön
20g honung
70g grädde
kakao
  1. Hacka chokladen fint. Koka upp kryddorna, honungen och grädden. Sila bort kryddorna.
  2. Häll kryddgrädden över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt det stelna.
  3. Dela tryffeln i 20 bitar rulla dem runda och täck dem med kakao.



Pistagemakroner (25st färdiga makroner)

60g skalad mandel
60g pistagemandel
170g florsocker
90g äggvita (ca 3st)
2 msk strösocker
Ganache
100g mörk choklad
80g grädde
10g honung
  1. Mal mandel och pistagemandel i en mandelkvarn eller mixer. Blanda det med florsocker och sikta genom en sil.
  2. Vispa äggvitan och häll efterhand ned strösockret. Vänd ned mandelsockret. Smeten ska inte vara för fluffig.
  3. Spritsa 5 kr stora rundlar av smeten. Låt dem torka i 1h och sätt ugnen på 125 grader.
  4. Grädda kakorna i cirka 20 minuter. De är klara när de lossnar från plåten.
  5. Gör ganachen: Hacka chokladen, koka upp grädde och honungen, häll det över chokladen och blanda tills all choklad smält.
  6. Fördela ganachen över hälften av makronerna. Sätt de andra kakorna ovan på.
  7. Förvara dem i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar