lördag 14 augusti 2010

Fransk äppelkaka med vaniljglass

Äppelkaka med vaniljglass är en riktig klassiker. Godast blir kakan med syrliga och fasta äpplen som Gravensteiner eller Belle de Boskoop men de är inte mogna än.
Vaniljglass utan glassmaskin
Om du föredrar att göra den i glassmaskin kan du koka grädden med mjölken och öka antalet äggulor till 4st.
Glassen får bättre konsistens om du låter smeten stå i kylskåp över natten. Då sväller proteinerna och smeten tjocknar.
200g mjölk
100g vit sirap
3 äggulor
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde

  1. Snitta vaniljstången.
  2. Koka upp mjölk, vaniljstång och vit sirap. Vispa äggulorna. Plocka upp och skrapa ur vaniljstången.
  3. Häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaks smeten i kastrullen och värm smeten till 85° under ständig vispning.
  4. Låt smeten svalna i vattenbad. Kyl den i kylskåp.
  5. Kyl en långpanna ca 25x15cm i frysen 1h. Bre ut glassmeten i långpannan. Sätt tillbaks den i frysen. 
  6. Rör om efter 20 minuter. Vispa grädden. Vispa ner grädden i glassmeten. Frys den minst 2h. Låt glassen tina 15 minuter i kylskåp innan servering.
Fransk äppelkaka
Receptet kommer från Vår kokbok.
3/4kg äpplen (ca 6st)
citron
100g mandel
100g smör
100g socker
2 stora ägg
2 msk pressad citron
  1. Skala och skiva äpplena. Lägg äpplena i en ugnsform och pressa över lite citron.
  2. Mixa mandeln och blanda ner smör, socker, ägg och citron.Häll smeten över äpplena.
  3. Grädda kakan cirka 30 minuter på 175°. Låt den svalna lite innan servering.
Har du ingen mixer kan du hacka mandeln


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar