tisdag 6 juli 2010

Fläderblomssaft

Nu har vi gjort vår årliga sats flädersaft eller hyllesaft som vi säger i skåne. Jag älskar fläder och gör många desserter på flädersaft. T.ex sorbet, parfait och läsk. Fläder passar bra till bland annat citrus, bär, rabarber, vanilj och kanel. Till saften behövs citron, fläderbommor, socker och citronsyra. Så här gjorde vi:













Plocka fläderblommor. Vi plockade två väl fyllda 10 liters hinkar.














Rensa bort skaften. Hur noggrant du gör detta avgör hur god saften blir. Vi fick 1,6kg rensad fläder.
Skiva 10 små kravcitroner tunt. Lägg fläderblommorna och citronerna i en 10 liters gryta eller metallhink. Koka upp 5 liter vatten och två vaniljstänger och häll i 4kg socker. Koka till en klar sockerlag. Häll det över blommorna och citronen. Låt det svalna under lock. Täck hinken med plastfolie och låt saften dra i fem dagar. 























Sila bort blommor och citroner i ett durkslag. Sila saften i en silduk. Smaka av med citronsyra. Vi tog 30g. Häll upp saften i flaskor. Förvara dem i frysen.

Se upp för druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Det står mer om det här.

3 kommentarer:

  1. Ser att rubriken på detta recept står "recept på SOMMARFLÄDER" och har gjort sedan 2010! Läser man längre ner kommer varning, men om man inte läser allt kan denna rubrik leda till döden!!! Vem kan ta bort den???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rubriken till receptet är fläderblomssaft och inget annat. Du måste ha sökt på sommarfläder på hittarecept.se och där hittat mitt recept därför att jag nämner att det finns giftiga flädersorter. Detta till skillnad från t.ex tasteline(http://www.tasteline.com/recept/fladersaft) och recept.nu(http://www.recept.nu/monika_ahlberg/safta_och_sylta/frukt_och_bar/fladerblomssaft/) som inte alls nämner riskerna med giftiga flädersorter. Läs texten ordentligt innan du kostar på dig alla de där utropstecknen

      Radera